Herbata turecka, przepis na oryginalną turecką herbatę Cayi w Demli. Czajnikowy.pl

Herbata turecka, przepis na oryginalną turecką herbatę Cayi w Demli. Czajnikowy.pl Chcesz więcej? http://www.czajnikowy.pl Kup turecką herbatę: http://www.czajnikowy.com.pl/?s=turecka&post_type=product Herbata turecka, przepis na oryginalną turecką herbatę Cayi w Demli. Czajnikowy.pl Turkish tea, recipe for the original Turkish tea Cayi brewed in Demli. Czajnikowy.pl Our website, tea & coffee shop: http://www.czajnikowy.com.pl #cayku ... Wasze opinie, komentarze:
- Z taką ilością cukru ta herbata jest tak samo zdrowa jak szklanka coli.
- Słyszałem że jak ktoś nie lubi mocnej herbaty to na jedną taką szklankę można wsypać 1 łyżeczke co o tym uważasz
- Można to zrobić na płycie indukcyjnej
- Kupiłem sobie niedawno çajdanlyk. Bardzo fajna sprawa. Rozmawiałem też z Turczynką. Powiedziała, że niemal każdą czarną herbatę można w tym przygotować. Dla mnie super rzecz.
- Warszawiacy mogą te czajniki i herbatę kupić w tureckim sklepie w centrum handlowym Skorosze (Włochy)
- Uwielbiam tę turecka herbatę.
Oglądnęłam z wielką przyjemnością 😄
Oczywiście zostawiam suba i 👍
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na kanał i pozdrawiam z Wiednia
- Cześć, jest dużo powiedziane o smaku, ale chciałbym bardziej wiedzieć jaką ma moc, szukam mocnej herbaty, która daje kopa naturalnego. Pozdrawiam.
- Jeżeli chcemy ją przyrządzić w kawiarce, również należy zmoczyć herbatę i wsypać mokrą, czy należy wsypać suchą ?
- Muszę sobie taki czajnik kupić. Szklaneczki już mam - przywiozłam z Turcji.
- Góry się nie przykrywa...
- gdzie można kupić taki czajnik i szklaneczki
- Fajny filmik. Ale tylko czajnik na górze się nazywa "Demlik", a całość to "çaydanlık" (czyt. czajdanlyk). Dodawanie cukru do "demlik" w czasie parzenia herbaty nie jest bardzo popularne. Dodawanie cukru do szklaneczki nie jest w przepisie, jest opcjonalne. (na przykład większość ludzi których znam nie piją herbaty z cukrem). Inne dodatki (np. kardamon, cynnamon, itd...) są bardzo rzadko używane w normalnym Tureckim domu.

Woda którą używa się do parzenia jest bardzo istotna. Herbata powinna być klarowna. Kiedy mieszkałem w Warszawie, używałem tylko "Żywiecki Kryształ". Żadna inna woda nie pozwoliła na uzyskanie klarownej herbaty.

Pozdrawiam.
- Czytałem, że niektórzy wsypują herbatę do górnego garnuszka bez namaczania. Twierdzą że przy podgrzaniu herbata się 'podpraży" od ciepłą z dołu. Potem proces wygląda tak samo :) Co o tym myślisz ?
- tak sobie myślę, że jakby postawić czajnik na garczku z wodą to by chyba się udało.
a swoją drogą, dałoby się tą herbatę zrobić w samowarze?
- Może kogoś zainteresuje przywiezienie herbaty z Turcji. Typowe czarne łamane herbaty z Rize kosztują
w sklepach około 10TL z kilogram, kupiłem kiedyś za 7TL z kilo... czyli około 10 zł.
- Dzwięk się rozjechał z filmikiem.
- Mówił pan, że nie można trzymać herbaty w przezroczystych naczyniach, a tę czarną trzyma pan w słoiku. to jak to jest?
- Dzięki Man, jesteś wielki!
- Czy możesz podpowiedzieć jaka Yerba Mate będzie dobra dla kogoś kto lubi słodkie napoje ?
- Hm, wiesz co: każdą inna mocna i drobna czarna herbata powinna tutaj zadziałać :)